Robert G. Sinclair Architecture

Equestrian Stable Read Details Snowmass, CO

After losing the original structure to heavy snows during the winter of 2008, the client approached RGSA about constructing a stable that would last for generations to come, but appear as though it had already been there for a century. The only way to achieve the proper look was a true timber frame structure with authentic detailing, assembly methods and patina. As a result, every major component of the new structure is reclaimed; including the timber frame, siding material, flooring, decking and slate roof.

Set on a 12’ module typical of horse stalls, the structure is divided into 3 zones. The shop was built “first” out of all reclaimed, hand hewn oak, with a loft above crowned by an opaque skylight. The stalls for 6 horses, two wash stalls and a foaling stall, with a hay loft above, were built next out of all reclaimed fir and finally the tack area, also out of fir, completes the historically accurate and functional structure. An impressively scaled, double sided fireplace with a one-piece stone mantel compliments the two storey tack room and connects the covered terrace exterior. Outside, a round pen and paddocks flank the structure’s stone clad exterior, graduated in size from the base to the top.